Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är framtidens viktigaste jobbfrågor

Stress och arbetsbelastning kommer att vara de viktigaste arbetsmiljöfrågan även om tio år. Det tror både chefer och skyddsombud.

Publicerad: 2012-12-18

Det är stor enighet mellan chefer och skyddsombud om vilka de mest väsentliga arbetsmiljöfrågorna kommer att vara i framtiden. Det framgår av en rapport från Prevent, som 554 skyddsombud och 360 chefer besvarat.

Både chefer och skyddsombud rangordnar stress/arbetsbelastning och ledarskapsfrågor som de två viktigaste. Som nummer tre lyfter skyddsombuden fram de fysiska riskerna i arbetsmiljön, medan cheferna sätter kompetensutveckling på tredje plats.

Fler än nio av tio chefer, 94 procent, tror att en god arbetsmiljö påverkar företagets lönsamhet och åtta av tio anser arbetsmiljö blir viktigare att för att kunna locka till sig personal i framtiden.

Nästan hälften av cheferna, 48 procent, räknar också med att arbetsmiljöarbetet kommer att få högre prioritet i framtiden. Få eller inga tror på lägre prioritet. Det samma tror nästan lika många skyddsombud, eller 43 procent. Få chefer och skyddsombud anser att arbetsmiljön får lägre prioritet framöver.

Nära hälften av skyddsombuden, 46 procent, tror att ombuden spelar en större roll på arbetsplatsen om tio år. Bara 8 procent bedömer att skyddsombuden får mindre betydelse.

Publicerad: 2012-12-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!