Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är grupperna som jobbar mest deltid

Publicerad: 2015-09-30

Det är stora köns- och klasskillnader i vilka som har deltidsarbete, bland de drygt en miljon anställda som arbetar deltid i Sverige.

Enligt LO-rapporten Arbetstider 2015, har 33 procent av Sveriges arbetare ett deltidsjobb. Bland tjänstemännen är det 21 procent. Bland arbetarna jobbar 53 procent av kvinnorna deltid, jämfört med 17 procent av männen. Bland tjänstemännen har 30 procent av kvinnorna deltidsarbete, mot 11 procent av männen.

Deltidsjobb är vanligast i åldern 16-24 år – 54 procent av arbetarna och 50 procent av tjänstemännen. I övriga åldrar är andelen deltidsanställda 30 procent för arbetare och cirka 20 procent för tjänstemän.

Vanligast med deltid är det inom handeln. Där är 69 procent av arbetarna deltidsanställda. Branscher med över hälften deltidsarbetande är också vård och omsorg, sociala tjänster, hotell och restaurang. Minst deltidare finns inom tillverknings- och byggindustrin, 8 respektive 4 procent.

Det vanligaste skälet till att arbetare jobbar deltid är att det är svårt att hitta ett heltidsarbete. För tjänstemän är den vanligaste orsaken att man tar hand om sina barn och alltså själva valt att arbeta deltid.

– Det är dags att arbetsgivarna tar det här på allvar. Det är djupt orättvist att arbetarkvinnor, som ofta har jobb med låga löner, inte ska kunna få ett heltidsarbete med en hel lön, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

LO-rapporten bygger på material från SCBs arbetskraftsundersökningar.

Publicerad: 2015-09-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!