Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är jobben få drömmer om ….och de mest populära

Bara sju procent av svenskarna tycker att deras nuvarande jobb är ett drömjobb. Vd, ingenjör, ekonom, personalchef och entreprenör toppar listan över jobben vi drömmer om.

Publicerad: 2012-12-03

Det är resultatet av en undersökning från Manpower, där drygt 5 000 personer listar vilket jobb de helst vill ha.

Endast sju procent säger att de redan har sitt drömjobb. Men drygt hälften, 52 procent, tycker att deras nuvarande jobb är ganska nära drömmen. De som är mest nöjda med sitt arbete jobbar inom media och kultur, här säger nästa var femte att de har drömjobbet, följd av hälso- och sjukvård respektive pedagogiska arbeten.

De jobb som är minst drömlika och som vi mest av alla vill bort ifrån är lokalvårdare, följt av lagerarbetare, personlig assistent, säljare, ekonomiassistent och administratör.

Vd toppar listan över drömjobbet. Omkring var tjugonde hade det som favorit. Bland kvinnorna var det dock ekonom som mest populärt. Ingenjör, personalchef och entreprenör är också populära drömyrken och hamnar före mer kreativa jobb som författare, äventyrare och musiker.

Vad som lockar mest med ett drömjobb, enligt svaren, är främst spänningen och den personliga utvecklingen, och mindre hög lön och status.

De yngre är mer idealistiska i sina val än de äldre. Nästan hälften, 46 procent, av 80-talisterna anger möjligheten att förändra samhället som något som lockar med drömjobbet. Bland de födda före 1960 är det bara 14 procent.

I undersökningen har deltagarna, både anställda, studerande, arbetslösa och egna företagare, fått välja bland en lista på 130 jobb.

Publicerad: 2012-12-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!