Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är yrkena som anmält sjukdom på grund av corona

83 procent av de anmälda arbetssjukdomarna gällande corona till Försäkringskassan rör kvinnor. Nästan alla jobbar inom vården. Läs här vilka yrken som anmäler mest.

Publicerad: 2020-06-24

Undersköterskor och sjukvårdsbiträden toppar listan över coronarelaterade arbetsjukdomar som anmälts till Försäkringskassan, 958 anmälningar har gjorts. På andra plats kommer sjuksköterskor med särskild kompetens, 804.

Därefter följer hemvårdsbiträden och personliga assistenter med 360. De här tre yrkena står för 85 procent av samtliga anmälningar och är de mest drabbade för både män och kvinnor.  De allra flesta rör dock kvinnor, 86 procent.

Andra vårdyrken med höga tal är allmänläkare, sjukgymnast och specialistläkare.

– Det är uppenbart att vården dominerar stort, säger Kjell Blom, Arbetsmiljöverkets enhet för statistik och analys.

Transportsektorn har utpekats som särskilt utsatt för coronasmitta i en studie från danska smittskyddsinstitutet SSI, men det avspeglas inte i här. Tre anmälningar har gjorts gällande bil- och taxiförare och fyra av buss- och spårvagnsförare. Hotell- och kontorsstädare var också drabbade i den studien, tio anmälningar rör dem.

Studerande är en annan grupp som sticker ut med 37 anmälningar.  Det gäller bl a studenter inom vårdyrken, enligt Kjell Blom.

Tre anmälningar rör poliser, lika många rör lärare.

Myndigheternas uppmaning att anmäla arbetsskada pga corona gäller dem som smittats i arbetet med t ex patienter vid en sjukvårdsinrättning eller med smittförande material. Anmälningar kommer dock in från andra yrken, där man anser sig ha smittats i tjänsten genom kontakt med coronasjuka.  Detta kan påverka att vården dominerar så stort. Läs mer här.

FAKTA/CORONA-RELATERADE ARBETSSJUKDOMAR
De tio yrkena som ligger högst när det gäller antal anmälda coronarelaterade arbetssjukdomar till Försäkringskassan fram till 21 juni.

Publicerad: 2020-06-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!