Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är yrkena som bråkar mest

I media- och kulturföretag förekommer det mest konflikter. Åtminstone om man får tro vad de anställda själva säger i en ny undersökning.

Publicerad: 2011-11-04

Räknar man samman olika konfliktfyllda yttringar och handlingar som personalen gjort eller utsatts för så hamnar media- och kulturbranschen i topp, följt av bygg- och anläggning.

Ser man till enskilda handlingar som att snacka skit om chefen så är det vanligast i reklam och PR-branschen: fyra av tio har gjort detta någon gång. Skitsnack förekommer minst i kundtjänstarbete, där bara två av tio säger att de gjort det.

Reklam/PR-folket verkar mer benägen till skitsnack bakom chefens rygg, bara 7 procent säger att de skrikit mot chefen, jämfört med 14 procent i media- och kulturbranschen.

Att mobbas av chefen är vanligast inom kontor/administration och hälso/sjukvård: 18 procent har varit med om det, mot bara 7 procent i bygg och anläggning. Genomsnittet är 14 procent.

Det motsatta: att mobba chefen är betydligt ovanligare. I de flesta branscher har man aldrig gjort det överhuvudtaget. Mest förekommer det inom forskning och utveckling, men bara 3 procent i den yrkesgruppen säger att de mobbat chefen.

Rangordning över de bråkigaste yrkesgrupperna:
1. Media, kultur
2. Bygg, anläggning
3. Lager, Industri, Transport
4. Försäljning
5. Management
6. Marknad, Reklam, PR, Information
7. Teknik, Naturvetenskap
8. Ekonomi, Finans
9. Kontor, Administration
10. Forskning,Utveckling
11. Service, Handel, Butik
12. Hälso-, Sjukvård
13. IT, Data
14. Operatörer
15. Pedagogiska arbeten
16. Kundtjänstarbete

Uppgifterna kommer från en undersökning av Manpower och Kairos Future som drygt 8 000 personer besvarat.

Publicerad: 2011-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!