Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här finns utlandsfödda

Publicerad: 2014-05-21

Alena Hanna, född i Irak, är apotekare, akademikeryrket med högst andel utlandsfödda – var tredje anställd eller 33,8 procent. På andra plats kommer läkare. I botten ligger flygledare och poliser med 2,4 respektive 3,1 procent utlandsfödda.

Det visar nya uppgifter från SCB som Du&jobbet har beställt. Genomsnitt för alla yrken är 13,6 procent.

Utlandsfödda är ojämnt fördelade över arbetsmarknaden, visar uppgifterna. I ett tjugotal yrken är ungefär var tredje född utomlands, allra flest bland bagare och konditorer där det gäller mer än varannan, 53.2 procent, liksom andra LO-yrken som städare, bussförare och maskinoperatör.

Men även flera yrken som kräver högskoleutbildning ligger högt, fram för allt inom vården som apotekare, läkare och tandläkare. Se listan över högskoleyrken här:

– Intressanta uppgifter som visar snedbalansen, tycker Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsförmedlingen.

Faktorer som gör det  lättare för utlandsfödda att komma in i ett yrke handlar om; att det är ett bristyrke, internationellt gångbart, har låga krav på utbildning eller låg tröskel för att starta eget, enligt Torbjörn Israelsson.

Läs mer i Du&jobbet, nr 4/14.

Möt också Alena Hanna som är apotekare född i Irak, numera chef på apotek i Eskilstuna.

– Det var lätt att få arbete, säger hon.

DE 20 YRKENA MED STÖRST ANDEL UTLANDSFÖDDA

DE TJUGO YRKENA MED LÄGST ANDEL UTLANDSFÖDDA:

Publicerad: 2014-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!