Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här gör personalen egna skyddsvisir

Stämningen har varit god under tillverkningen.Foto: Privat

Publicerad: 2020-03-25

Personalen har tillverkat 8 500 egna skyddsvisir av genomskinligt overheadpapper, resår, tejp och skumgummibitar. Det berättar Josefine Lindberg, tjänsteutvecklare inom logistik, på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Larmen om brist på skyddsutrustning på sjukhusen har varit flera på sistone. På Mälarsjukhuset tog personalen initiativ till egen tillverkning. Nu tar de snart paus från produktionen, som ägt rum i konferenslokalerna.
– Vi har nyligen lyckats köpa flergångsvisir genom företaget Ahlsell, som vi i vanliga fall har kontakt med för byggärenden, säger Josefine Lindberg, en av initiativtagarna.

Tillverkningen, som skett genom insatser från alla möjliga personalkategorier på sjukhuset, inleddes sedan det uppstått brist på visir. Det fanns inget kvar i förråden. Och det går åt ungefär 1 000 per dag inom sjukvården i Sörmland i normalfall, något som också Vårdfokus berättat om.
– Vi tittade på hur riktiga flergångsvisir är gjorda och åkte sedan till en affär som säljer overheadpapper och olika kontorsvaror. Där diskuterade vi med personalen vad vi skulle kunna använda. Plasten kan inte sitta direkt mot pannan. Vi fick skumgummiemballage som butiken hade tänkt kassera och som vi kunde klippa bitar av.

Sedan åkte de tillbaka till kontoret, samlade ihop lite folk och uppmanade dem att vara kreativa.
– De fick skapa fritt, sedan presenterade vi fyra modeller för stabsledningen, som valde ut en.
Därefter var det dags för serieproduktion i konferenslokalerna.
– Folk som hade tid över när möten ställts in har kommit ner och hjälpt till några timmar då och då. Det har mest varit administratörer, vi vill inte ta resurser från vården. Några arbetsterapeuter kom exempelvis ner ett par timmar när de hade ledigt.

Stämningen har varit mycket god.
– Det är ju ett monotont arbete, där man gör ett moment var, men folk har sjungit under arbetet och pratat med varandra. Kollegor som annars inte träffats har lärt känna varandra. Efterhand har vi förbättrat, t ex ersatt gummiband med resår. När visiren blivit klara har det hörts jubelrop och applåder.
Att tillsammans lyckas göra något åt en nödsituation bidrar till sammanhållning och gemenskap, konstaterar hon.

Råd hur man gör sitt eget visir har spridit sig till andra vårdenheter över landet och en instruktionsfilm ligger ute på nätet.
– Jag har fått så mycket frågor och samtal och tillverkning sker på flera håll. Men nu har vi visir så att
det räcker ett tag!

//EVA BERLIN

Skyddsutrustning är centralt för många yrkesgrupper under Corona-utbrottet. Läs mer vad Arbetsmiljöverket skriver om skyddsutrustning här.

Skyddsombud är också oroliga för bristen på skyddsombud. Läs mer här.

 

 

Publicerad: 2020-03-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!