Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här ökar arbetsbördan mest

Publicerad: 2015-04-16

Mer än åtta av tio lärare i grundskolan tycker att de fått alldeles för mycket att göra de senaste fem åren. Skolan är det område där arbetsbelastningen ökat i särklass mest, visar Du&jobbets nya uppgifter.

Nästan hälften av alla som haft samma yrke de senaste fem åren anser att deras arbetsbelastning har ökat. Men skillnaderna är stora mellan olika branscher. De som tycker att de fått alldeles för mycket att göra jobbar främst i skola, vård och omsorg. Det visar nya uppgifter som SCB tagit fram för Du&jobbets räkning.

Mest utsatta är lärarna. Bland grundskollärarna som varit i yrket de senaste fem åren tycker 84 procent att belastningen ökat. Av gymnasielärarna är det 74 procent och bland förskollärarna och fritidspedagogerna 69 procent. Över genomsnittet ligger också drift- och verksamhetschefer, här finns bl a rektorer och skolledare.

– Jag är tyvärr inte förvånad över uppgifterna, att det ser ut så här är riktigt allvarligt, kommenterar Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Hon ser flera förklaringar till den negativa utvecklingen. En är den ökade administrativa bördan på lärarna, med krav på ständig dokumentation av arbetet.

Läs mer i Du&jobbet nr 3!

Yrkena där bördan ökat mest senaste fem åren, ökning i procent. Källa SCB/Du&jobbet.

Uppgifterna bygger på den senaste arbetsmiljöundersökningen. Det krävs att minst 50 personer i respektive bransch har besvarat frågan, för att yrket ska finnas med.

Publicerad: 2015-04-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!