Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här sker kontorsarbetet utan väggar och tak

Så här ser det ut på utomhuskontoret i Växjö.

Publicerad: 2017-05-18

Bra ventilation och stort ljusinsläpp är viktigt inom kontorsdesign. Men allt det finns ju naturligt utomhus, tänkte Jenny Rungegård på fastighetsbolaget Castellum. Då bestämde hon sig för att skapa Sveriges första utomhuskontor.

Det var för två år sedan tanken började gro hos Jenny Rungegård, färsk affärsområdeschef på Castellum i Växjö. Företaget äger lokalerna på det gamla regementet i Växjö, numera omdöpt till Företagsstaden I11, och hyr ut till ett 90-tal företag. Hon såg hur anställda sökte sig ut i gräsytorna utanför för att få pauser, sol och luft. Vi mår ju bra ute, så varför kan vi inte också jobba ute? tänkte hon.

Hon hittade inga andra exempel på utomhuskontor från vare sig Sverige eller övriga Europa och därför fick Castellum bygga upp utomhuskontoret helt efter egna idéer.

– Det utmanar våra mönster och tankebanor att jobba så här. När vi har möten är vi inställda på att vi ska sitta ner och stänga in oss inom fyra väggar. Jag är så trött på det. Man får en helt annan dynamik när man byter miljö.

 Utomhuskontoret, som ligger i direkt anslutning till kontorslokalerna har flera olika delar och liknar i sitt upplägg ett aktivitetsbaserat kontor. Det finns enskilda arbetsplatser och möblemang som passar för möten.  Det finns arbetsplatser man kan stå vid, och det finns arbetsplatser där man kan sitta. Man kan även välja mellan att sitta i sol eller i skugga och det finns dessutom ett mötesrum med glastak. Alla arbetsplatser har eluttag och allt är byggt för att klara vädrets makter.

Utomhuskontoret är ett komplement. De vanliga kontorsarbetsplatserna har inte påverkats av det nya kontoret.

– Självklart är det mer lockande att jobba ute när det är fint väder. Men jag satt ute i februari också, det gick utmärkt, säger Jenny Rungegård.

Hur mycket utekontoret, som funnits i ett år, används skiljer sig mycket åt. Men som exempel nämner Jenny Rungegård att när hon själv var ute dagen före denna intervju. Då var ett 15-tal personer ute och arbetade.

 Hon ser uppenbara vinster med arbetsplatserna i det fria.

– Dels blir det en valmöjlighet för den enskilde. Dels får ljuset och luften oss att må bra, säger Jenny Rungegård och nämner sådant som lägre stressnivåer och högre kreativitet.

Hon pekar också på att när vi designar inomhuskontor försöker man få till bra luft och ett stort ljusinsläpp. Med hjälp av gröna växter försöker man på många kontor också efterlikna naturens miljöer.

– Det vi jobbar med inomhus kan vi få alldeles naturligt där ute.

Publicerad: 2017-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!