Hård debatt om regionala skyddsombud
Lars Beckman.
Publicerad: 2018-01-22
Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) är tveksam till de regionala skyddsombudens opartiskhet och effektivitet. I fredags var frågan uppe för debatt i riksdagen.
Det är i en interpellation till arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) som Lars Beckman ifrågasätter de regionala skyddsombudens roll. Han tar bland annat upp att de regionala skyddsombuden delvis finansieras med statliga pengar (110 miljoner årligen) och att effekterna av verksamheten inte är utvärderad.
Vid riksdagsdebatten i fredags föreslog Lars Beckman i stället en annan ordning. Han är orolig för att det sker en sammanblandning av den fackliga rollen och det myndighetsliknande uppdrag som skyddsombuden har.
– Vi kanske i stället ska ha oberoende arbetsmiljörådgivare som har till uppgift att stödja småföretags arbetsmiljö. Rådgivarna kan kopplas till Arbetsmiljöverket. Det är logiskt att man gör detta till en statlig verksamhet, säger han.
Lars Beckman fick dock mothugg från flera håll. Ylva Johansson menade att det är särskilt viktigt med regionala skyddsombud när vi får allt fler små arbetsplatser, och fler utländska arbetare som arbetar en kortare tid i Sverige.
– Skyddsombud och inspektörer kan ge råd, och gör det också. Men de är också maktutövare och det behövs för att komma till rätta med att människor dör och skadas på våra arbetsplatser, sa hon.
Bakgrunden till debatten är en statlig utredning som kom i våras. Utredaren Kurt Eriksson föreslog då att regionala skyddsombud skulle få tillträdesrätt till alla arbetsplatser där facket man företräder har kollektivavtal. I dag har de regionala skyddsombuden bara rätt att besöka arbetsplatser där facket har medlemmar.
Även Ali Esbati (V) deltog i debatten i riksdagen. Han tog fasta på den statliga utredningens slutsatser.
– Vi har fler personer på små arbetsplatser och fler med otrygga anställningsformer i dag. Det gäller att arbetsmiljöarbetet når även dem. Ett sätt att uppnå det är att ge ökad tillträdesrätt till de regionala skyddsombuden.
Även TCO har kritiserat Lars Beckmans resonemang. Utredaren Ulrika Hagström pekar i ett blogginlägg på att de regionala skyddsombuden årligen gör 55 000 – 60 000 besök på arbetsplatser, vilket kan ställas mot Arbetsmiljöverkets 3 000 till 5 000 årliga besök på småföretag. De regionala skyddsombuden är god valuta för pengarna, menar TCO.
De bidrar också till att få igång ett förebyggande arbetsmiljöarbete på mindre arbetsplatser, fortsätter Ulrika Hagström.
Svenskt Näringsliv har tidigare kritiserat systemet med regionala skyddsombud, och menar att de bland annat använder sin roll för medlemsvärvning.
De regionala skyddsombuden bekostas delvis av staten, delvis av de fackliga organisationerna.
Publicerad: 2018-01-22
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.