Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hårdare krav för andningsskydd

SÄKERHET Arbetsgivare måste se till att andningsskydd är individuellt utprovade och tätsittande. Det innebär nya regler som träder i kraft nästa år.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2024-02-07

Arbetsgivaren ska ansvara för att andningsskydd blir individuelt utprovade. Foto: Adobe Stock

Redan i dag ansvarar arbetsgivaren för att den personliga skyddsutrustningen ska passa användaren, men från och med 1 januari 2025 kommer nya regler. Då måste arbetsgivaren se till att andningsskydd är individuellt utprovade för den som ska använda det. 

Det är en precisering av kraven som finns i dag, säger Paula Lundberg, sakkunnig för personlig skyddsutrustning på Arbetsmiljöverket.
– Vi talar tydligare om hur man ska göra. Med ansiktsskydd är det verkligen så att en modell inte fungerar för alla. Man ser olika ut i ansiktet, skägg, gropar i ansiktet, allt sådant påverkar, säger Paula Lundberg.

Reglerna preciseras även när det gäller tätsittande andningsskydd. Även här ska det göras in individuell provning. Det finns olika så kallade tillpassningsmetoder för att prova tätheten. Det kan göras genom att mäta antal partiklar innanför och utanför skyddet, genom att mäta lufttrycket i andningsskyddet.

Ytterligare en metod går ut på att användaren har på sig skyddet under en huva som täcker huvud, hals och axlar. Sedan sprutas ett smak- eller doftämne in i huvan och om användaren då man känna doft eller smak sluter andningsskyddet inte tätt.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!