Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott föreslås

Skärpta påföljder vid om reglerna i arbetsmiljölagen och arbetstidslagstiftningen överträds, förslås av arbetsmiljösanktionsutredningen som idag överlämnade sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Publicerad: 2011-07-01

Utredningen föreslår att sanktionsavgifter ska användas i betydligt större omfattning än idag och att straffsanktionen ska tas bort för flertalet av de idag straffbelagda överträdelserna. Det föreslås också att högsta beloppet för en sanktionsavgift på arbetsmiljöområdet höjs från 100 000 kronor till 1 miljon.

Det är Arbetsmiljöverket som anmäler arbetsmiljöärenden till åklagare för åtalsprövning, men få fall leder idag vidare till åtal. Bakgrunden är ofta bevissvårigheter, man kan inte visa att det beror på någons oaktsamhet. Följden blir att dessa straffsanktioner i praktiken är en ineffektiv sanktion, menar man.

Brottsbalkens bestämmelser om arbetsmiljöbrott omfattas inte av utredningens förslag, inte heller regeln om skadestånd för skyddsombud som hindras i sitt arbete.

Publicerad: 2011-07-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!