Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

HD prövar inte Krokom-fallet

Publicerad: 2015-06-16

Den friande domen mot två före detta chefer i Krokoms kommun står fast. Det står klart sedan Högsta domstolen (HD) inte beviljar prövningstillstånd för fallet där en socialsekreterare tog sitt liv efter att ha känt sig mobbad

I tingsrätten dömdes två av socialsekreterarens chefer till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott. En unik dom, eftersom det var första gången som underlåtenhet att ta itu med mobbning lett till att någon fällts.

Den 3 mars friades cheferna av Hovrätten för Nedre Norrland. Domstolen ansåg visserligen att cheferna varit oaktsamma på flera punkter, men att deras vårdslöshet inte varit så allvarlig att den var straffbar.

Den friande domen överklagades av såväl riksåklagaren (RÅ) som ombuden för socialsekreterarens anhöriga. RÅ ville få Högsta domstolens vägledning om hur arbetsgivarens ansvar för psykosociala förhållanden ska bedömas straffrättsligt.

HD har beslutat att inte bevilja prövningstillstånd för fallet, och den friande domen i hovrätten står därmed fast.

– Det är en oerhört tragisk händelse och det finns bara förlorare oavsett utgång. Samtidigt är det viktigt att få ett besked från rättsväsendet när det gäller chefers ansvar, säger Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordförande i Krokom, i en kommentar.

– Jag är mycket förvånad över HD:s beslut. Jag trodde det var en självklarhet att HD skulle ta upp målet till prövning eftersom det inte finns några vägledande rättsfall på området. Alla, såväl på arbetsgivarhåll som på Arbetsmiljöverket och RÅ, är nog lika snopna, säger kammaråklagare Åse Schoultz som drev målet i tingsrätten och hovrätten, till tidningen Arbetstvärlden.

Publicerad: 2015-06-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!