Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hedra dem som dött i jobbet!

Många dör varje vecka i olyckor eller sjukdomar, orsakade av arbetsmiljön. På fredag anordnas en tyst minut för att hedra dessa.

Publicerad: 2013-04-23

För att hedra dem som har dött i olyckor på jobbet eller av sjukdom som orsakats av arbetet under förra året, håller LO en tyst minut fredagen den 26 april klockan 13. Arrangemanget är kopplat till den världsomfattande Workers Memorial Day, som anordnas på söndag.

Faktorer i arbetsmiljön orsakar död på arbetsplatser. Det handlar dels om att människor dör i olyckor, ofta uppmärksammade i medierna, dels av arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord, något som sällan blir omskrivet – trots att betydligt fler avlider till följd av detta.

Ifjol inträffade 54 dödsolyckor på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets statistik – alltså ungefär en per vecka. Hur många som dör i arbetssjukdomar är svåra att beräkna. Men analyser som gjorts för Arbetsmiljöverkets räkning tyder på att varje år är åtminstone 800 dödsfall i cancer, lungsjukdom eller hjärtinfarkt i åldrarna 25–74 år relaterade till arbetet. Lägg därtill tidigare beräkningar om att 100-300 tar sitt eget liv till följd av mobbning på arbetsplatsen. Totalt dör försiktigt räknat årligen cirka 1 300 personer i Sverige.

– Ingen ska behöva dödas av jobbet. En effektivare arbetsmiljölag, ett starkare Arbetsmiljöverk och ett rättsväsende som är mer kunniga i arbetsmiljöfrågor är en av vägarna till en bättre arbetsmiljö, säger Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare, som uppmanar alla att delta i den tysta minuten.

Manifestationen inleder ett seminarium om arbetsmiljöbrott som LO anordnar under fredagen i Stockholm. Bakom Workers Memorial Day står Världsfacket IFS, Europafacket EFS och de globala branschfacken, där LO och LO-förbunden är medlemmar.

Publicerad: 2013-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!