Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hela företaget lär sig hjärt- och lungräddning

Här håller Emma Krusebrant, Marion Saarela, Carlos Rodriguez-Hernandes och Conny Emanuelsson på och övar hjärt- och lungräddning.Foto: Nexans

Publicerad: 2018-09-27

Nexanskoncernen har för femte gången arrangerat en gemensam Safety Day för samtliga 26 000 anställda. Årets tema var ”safety starts with me”. På Sverigefabriken i Grimsås ville man göra något viktigt. I år blev det utbildning i hjärt- och lungräddning, berättar Annika Hedebark, miljö- och arbetsmiljöchef.

– Det känns bra att alla kan hjärt- och lungräddning, vare sig man jobbar i produktion eller på kontoret. Vår fabrik ligger långt från sjukhuset. Vi har tidigast en ambulans på plats efter 30 minuter. Det säger Annika Hedebark, som tillsammans med ett par medarbetare arrangerar företagets Safety Day varje år.

18 grupper på 25-30 personer, totalt 540 personer, fick nya kunskaper under en tretimmarskurs av utbildare från Hjärtsäkra AB.

Reaktionerna från de anställda har varit väldigt positiva, berättar hon.

– Så här dagarna efter utbildningen har vi bara fått lovord. Man upplever att kvaliteten var mycket bra och att det känns viktigt att kunna detta.

Nexans Sweden AB, är ett kabeltillverkande företag i Grimsås i Tranemo kommun.

– Vi framställer allt från optofiberkablar, bilkablar till installationskablar och mellanspänningskablar.

I Grimsås tillverkar vi själva över tusen typer av kablar, ca 37 000 ton kabel varje år. Men företaget fungerar också som ett logistikcentrum för Nexans produkter från tillverkningsenheter på andra håll i världen, säger Annika Hedebark.

Arbetsmiljöriskerna på företaget, som har drygt 500 anställda, gäller i produktionen framför allt truckar och trafik, gamla maskiner med roterande delar och ergonomiska risker på grund av tunga produkter. På kontoret handlar det mer om stressrelaterade risker och risker vid resor.

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi är måna om våra medarbetare och att de ska vara lika hela och friska då de går från jobbet som de var då de kom hit. För att kunna attrahera och behålla nya medarbetare så är arbetsmiljön också väldigt viktig.

Publicerad: 2018-09-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!