Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Helt yrkesliv ger liten effekt på pensionen


De pensionärer som har lägst pension fick ett tillskott i höstbudgeten. Men det innebär också att antalet yrkesår spelar ännu mindre roll för pensionens storlek. ”Det finns en risk för att många blir bittra”, säger pensionsexperten Håkan Svärdman.

Publicerad: 2019-10-24

I den senaste höstbudgeten höjdes garantipensionen (den del av pensionen som alla får oavsett hur mycket eller lite man har arbetet) med 200 kronor i månaden. I budgeten höjdes också taket för hur mycket bostadstillägg man kan få.

En ensamstående pensionär kan numera få upp till 7 000 kronor i bostadstillägg, mot 5 600 kronor tidigare.

För dem med lägst pension är satsningen självklart välkommen. Samtidigt innebär förändringen att skillnaden i allmän pension för den som jobbat ett helt yrkesliv och den som aldrig jobbat blir mindre.

Swedbank har gjort en uträkning som visar att skillnaden mellan en nypensionerad undersköterska som jobbat hela yrkeslivet och en pensionär med garantipension och maximalt bostadstillägg bara blir 1300 kronor. Andra räkneexempel har visat på en ännu mindre skillnad.

Enligt Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena och tidigare pensionsexpert på Folksam, innebär förändringen att man går emot syftet med pensionssystemet – att det ska märkas i pensionen om man arbetat mycket.

– Jag vill inte missgynna dem som har det dåligt. Men det finns en risk att många blir bittra den dag de tar ut pensionen, att det blir en besvikelse när man ser att skillnaden är så liten fast man arbetat ett helt yrkesliv, säger Håkan Svärdman.

Han berättar att den som jobbat ett helt yrkesliv och tjänat upp till 42 000 kronor i månaden får ut mellan 1000 – 2000 kronor mer i månaden i allmän pension jämfört med en person som har garantipension och maximalt bostadstillägg.

Även andra har reagerat på förändringen. Madélen Falkenhäll är senioranalytiker på Swedbank.

– Det är olyckligt om människor inte känner att det lönar sig att arbeta. Det påverkar förtroendet för systemet vilket i sig är olyckligt då det svenska pensionssystemet i grunden är bra och robust, säger hon till sajten Fplus.

I jämförelserna ovan räknas inte tjänstepensionen in. En normal tjänstepension ligger mellan 1000 och 3000 kronor i månaden.

Publicerad: 2019-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!