Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hemarbete ger mer värk i kroppen

Arbetar du vid köksbordet? Nästan hälften av dem som jobbat hemma under pandemin har fått ont i kroppen, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2021-05-18

Ergonomin hemma är sällan så bra som på jobbet. Foto: Colourbox

Långt ifrån alla som jobbar hemifrån på grund av covid-19 har samma ergonomiska förutsättningar som på arbetsplatsen. Det verkar nu visa sig genom att fler får problem med värk.

Enligt en undersökning från WW Viktväktarna och Sifo har 46 procent av dem som arbetat från hemmet sedan pandemin bröt ut fått ont i kroppen.De vanligaste problemen är värk i rygg och nacke, följt av axlar. Men en del har även fått mer ont i armar och händer.

Knappt var tredje av dem som fått mer ont oroar sig för att få värre problem vid fortsatt hemarbete.

Det finns önskemål om att arbetsgivare ska engagera sig mer i de anställdas välmående när de inte är på plats. Ungefär var tredje som svarat vill att arbetsgivare ska uppmuntra till sundare arbetstider och fler raster. Var fjärde tycker att de borde underlätta och inspirera till fysisk aktivitet.

Undersökningen gjordes i Kantar Sifos webbpanel under mars. Totalt intervjuades 1 082 personer. Frågorna om ergonomiska problem besvarades av dem som svarat att de arbetade hemifrån, vilket var omkring 37 procent.

//ANN PATMALNIEKS

RÅD MOT VÄRK
1. Leta efter hitta ståplatser i hemmet. Variera mellan att sitta vid köksbordet, i soffan och jobba vid stå-arbetsplatsen.
2. Försök ridsitta på köksstolen. Sitt lite längre ut på stolen och för in fötterna under sitsen. Då kan du sitta med svank i ländryggen och nacken hamnar i en bättre position.
3. Ta pauser och rör på dig så mycket det går. Bra för både kropp och hjärna.
Källa: Ergonomikonsult Jan-Erik Ståhl/Du&jobbet nr 4/2020

Tips på utbildning: Ergonomin på hemmakontoret

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!