Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hemköp fick inte filma i jakt på snattare

Det var fel av Hemköp att använda dold kamera för att övervaka sin personal. Datainspektionen anser att det är ett brott mot personuppgiftslagen.

Publicerad: 2012-02-07

Datainspektionen fick ta emot en anmälan om övervakningen. Enligt klagomålen handlade det om att Hemköp i Östersund smygfilmade sina anställda och hade gillrat en fälla för att komma tillrätta med stölder i lunchrummet.

Enligt företaget var anledningen till kameraövervakningen att affären under lång tid haft stora problem med svinn. Kontroller hade gjorts av Securitas men problemen kvarstod. Därför beslutade företaget att installera en kamera i lunchrummet som man delade med företaget Jämtbagarn AB.

Övervakningen skedde under två veckor i höstas. Företaget informerade en fackligt ansvarig på central nivå, men inte de anställda lokalt.

Enligt Datainspektionens bedömning är kameraövervakningen i lunchrummet olaglig. Den innebär en kränkning av enskildas personliga integritet, som anges i personuppgiftslagen. Den får bara användas om de som övervakas informerats vilket inte Hemköp gjort.

Att använda dold eller hemlig kameraövervakning får bara ske i särskilda fall, t ex för att förebygga allvarlig brottslighet, vilket detta inte ansågs vara. Polisen kan också få använda dold kamera för att få tag i en gärningsman om det rör sig om ett allvarligt brott, men måste då få tillstånd av domstol.

Publicerad: 2012-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!