Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hemtjänstpersonal kan möta smittade helt oskyddade

Hemtjänstpersonalen fick ingen skyddsutrustning.

Publicerad: 2020-04-07

”Vi blir oroliga för att hemtjänstpersonalen utan att vilja det ska sprida coronasmittan.” Det säger Ingela Olsson, ombudsman för Kommunal i Norrbotten. Här lades ett skyddsombudsstopp i hemtjänsten som sedan drogs tillbaka. Två anställda misstänks nu vara smittade.

Skyddsombudsstoppet gällde att personal i hemtjänsten skulle besöka en vårdtagare vars anhörig visade kraftiga tecken på influensa.

–Det var omöjligt att hålla den anhöriga på avstånd, personerna delade sovrum. Den anhöriga hostade på personalen utan att hålla för munnen.

Hon berättar att personalen blev orolig och ville ha skyddskläder, men att arbetsgivaren nekade detta och menade att det handlade om en vanlig förkylning.

–Man hotade med arbetsvägran om de inte gick dit utan skyddsutrustning.

Eftersom inga tester gjorts vet ingen vilken typ av smitta det rörde sig om, konstaterar Ingela Olsson.

Kommunals huvudskyddsombud tog tag i ärendet och lade ett skyddsombudsstopp.

–Men arbetsgivaren ville fortfarande inte tillhandahålla skyddsutrustning, utan löste situationen så att vårdtagaren flyttades till ett korttidsboende. Det lär väl visa sig om personen är smittad.

Skyddsombudsstoppet hävdes i och med detta.

Liknande situationer är vanliga i hemtjänsten, säger Ingela Olsson.

– Så här har vi det hela tiden, personal skickas till förkylda utan att vara skyddade. De blir oroliga, både för att själva bli sjuka eller för att sprida smitta till vårdtagarna. Det är inte bara skyddsutrustning som fattas, en del har inte ens fullständiga arbetskläder. De kanske har fått en tunika men inte byxor, så de använder egna kläder.

Kommunal vill att arbetsgivaren ska följa föreskriften och ha munskydd, visir och långärmade förkläden när personal ska gå hem till vårdtagare med symptom som kan handlar om corona, säger Ingela Olsson. Hon pekar också på andra problem:

– Det är så tajt om tid i hemtjänsten att man undrar hur personalen ska hinna tvätta sig mellan besöken. Dessutom går många olika personer hem till den sjuka, det kan handla om 10 -15 under en vecka.

Det är en påtaglig skillnad mellan påbudet att personalen inte ska vara minsta förkyld och hur fritt fram det är att låta dem oskyddade besöka vårdtagare som är det, tycker hon.

Det är inte så att smitta saknas i kommunen, det har konstaterats även bland vårdtagare. Vi är mycket bekymrade.

Uppdatering: På tisdagen uppgav tidningen Kommunalarbetaren att den anhörige hade bekräftats vara smittad av corona och att två anställda som träffat den sjuke anhörige blivit sjuka, med misstänkt coronasmitta.

Publicerad: 2020-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!