Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hög explosionsrisk hos pelletstillverkare och värmeverk

Pelletstillverkare och värmekraftverk får kritik från Arbetsmiljöverket. Explosioner och bränder kan leda till omfattande personskador.

Publicerad: 2011-10-21

70 av 100 besökta anläggningar som tillverkar eller eldar med förädlade, dammande träbränslen hade brister i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete, varav hälften så stora att det ledde till åtalsanmälningar. Det visar de inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort under de senaste åren.

Ett 50-tal händelser av explosionsartad karaktär anmäldes till Arbetsmiljöverket under perioden 2002-2008. Hur allvarligt det är visar den olycka som inträffade tidigare i veckan i Västerås, då en anställd vid värmeverket fick svåra brännskador vid en trolig gasexplosion. I augusti exploderade det även i en brikettfabrik utanför Borås med omfattande materiella skador som följd.

Olyckor inträffar inte bara vid tillverkningen utan även vid användning och hantering av dammande ämnen såsom träpellets, briketter eller torv.

Publicerad: 2011-10-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!