Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hög lön gör chefen elakare

Ju mer de högsta cheferna tjänar desto sämre behandlar de personalen, enligt en ny studie.

Publicerad: 2010-08-04

Det är amerikanska forskare vid universiteten i Harvard, Utah och Rice som undersökt vad som händer i företag där ledningen får allt högre lön.
Deras rön visar att ökande ersättningar till cheferna resulterar i att de behandlar personalen längre ner i hierarkin illa.
Forskarna kommer fram till den slutsatsen efter att ha undersökt chefslöner i 261 företag och hur gott eller dåligt förhållande företagen hade till sina anställda.

Företagen blev rangordnade utifrån sin behandling av personalen. De fick minuspoäng om de blivit bötfällda för att behandlat de anställda illa och pluspoäng om de hade vinstdelningsprogram och liknande för personalen. Det visade sig att ju högre lön ledningen hade desto högre ”elakhetspoäng” fick bolaget.

I en annan experimentell studie visade forskarna att ju lägre lön personalen hade hade desto sämre behandlades de av cheferna. Enligt forskarna så leder stora löneskillnader mellan ledningen och anställda till att cheferna känner sig allsmäktiga och behandlar personalen illa.

Publicerad: 2010-08-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!