Högutbildade män tar ut pensionen tidigast
Publicerad: 2016-04-14
Allt fler äldre arbetstagare tar ut pension i förtid. Men inte i första hand personer med fysiskt tunga jobb utan framför allt verkschefer och högutbildade män. Det visar en undersökning som Du&jobbet redovisar i det kommande numret.
Det är Kerstin Nilsson, forskare vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, som har studerat hur personer i åldern 55-64 år lämnar arbetslivet. Resultatet är att det skett en övervältring mellan ersättningssystemen: färre gör det med sjukersättning, sjukpenning och arbetslöshet, medan andelen som tar ut tidig ålderspension eller tjänstepension före 65 år har ökat.
De som lämnar arbetslivet med tidig pension är framför allt män i yrken med långvarig utbildning , medan det är främst korttidsutbildade kvinnor som lämnar med sjukpenning och sjukersättning. Bland Sveriges 40 största yrken toppas listan över andelen som tagit ut pension av manliga vd:ar och verkschefer, följt av chefer för småföretag. När det gäller att få sjukpenning och liknande är det vanligast bland kvinnor i yrkesgruppen som kallas övriga servicearbetare, handpaketerare och andra fabriksarbetare samt montörer.
– Det är en paradox att de med tung, fysisk arbetsmiljö mest sällan tar tidig pension. De har i regel kortare utbildning och börjar i regel tidigare i yrkeslivet. De arbetar alltså längre tid. Trots detta tar de inte förtida pension lika ofta som personer med längre utbildning, som kommer ut senare i yrkeslivet. Det var inte tanken med det nya pensionssystemet, att de långtidsutbildade som kanske även är mer välbetalda först skulle plocka pengar ur systemet, medan andra tvingas jobba längre för att klara sig, säger Kerstin Nilsson.
Publicerad: 2016-04-14
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.