Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Homosexuella kvinnor oftare chef

Homosexuella män är missgynnade på arbetsmarknaden jämfört med heterosexuella män. De har sämre möjligheter att avancera och göra karriär. Homosexuella kvinnor däremot klarar sig bättre än heterosexuella kvinnor, enligt ny forskning.

Publicerad: 2010-03-31

Mats Hammarstedt har tillsammans med kollegorna Ali Ahmed och Lina Andersson vid Linnéuniversitetet i Växjö, undersökt om homosexuella har samma möjligheter att avancera i arbetslivet som heterosexuella.
De har utgått från Statistiska centralbyråns uppgifter om giftermål och registrerat partnerskap bland människor i åldern 25-64 år och sedan undersökt vilka yrken som paren har. Totalt handlar det om nästan en miljon heterosexuella och knappt 2000 homosexuella.

Resultatet är att homosexuella kvinnor har högre sannolikhet än heterosexuella kvinnor att ha chefsposition eller yrken som kräver längre högskoleutbildning. För homosexuella män däremot är det tvärtom.
En tolkning är att homosexuella män stöter på samma mekanismer och samma glastak som heterosexuella kvinnor och inte blir befordrade, säger Mats Hammarstedt.
Han tror att det till viss del kan handla om att arbetsgivare diskriminerar homosexuella män, men också att män som lever tillsammans gör andra prioriteringar än heterosexuella.
– De är kanske inte lika fokuserade på att göra karriär. Homosexuella kvinnor däremot är mer fokuserade på sin karriär än heterosexuella kvinnor, säger han.

All forskning tyder på att just homosexuella män diskrimineras hårdare, enligt Mats Hammarstedt. Tidigare studier har exempelvis att de tjänar mindre än heterosexuella, en skillnad som inte finns mellan homo- och heterosexuella kvinnor, där är det snarare tvärtom.
– Det kan handla om attityder. Homosexualitet bland kvinnor kan vara mer accepterat än mellan män. Eftersom männen har makt i arbetslivet är det inte alls orimligt att tänka sig att det handlar om homofobi, som gör att homosexuella män diskrimineras, säger Mats Hammarstedt.

Av undersökningen framgår också att homosexuella män är kraftigt underrepresenterade i tillverknings- och byggindustrin, medan de är överrepresenterade i service och hälsosektorn, jämfört med de heterosexuella. Det är bara 0,59 procent av de homosexuella männen som jobbar i byggbranschen. Däremot är det små skillnader mellan hetero- och homosexuella kvinnor vad gäller branscherna de jobbar i.

Forskarna i Växjö har tidigare visat att homosexuella diskrimineras på bostadsmarknaden. I ett kommande projekt ska de genom att låta personer med olika sexuell läggning söka samma jobb se om homosexuella diskrimineras även i arbetslivet.

Publicerad: 2010-03-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!