Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hon är årets visselblåsare

PRISAD Vårdbiträdet Stine Christophersen gick ut i media och kritiserade sin arbetsgivare Attendo när de brast i vården av de covidsjuka äldre. Nu får hon utmärkelsen ”Årets Visselpipa” av organisationen Transparency international.

Publicerad: 2021-11-26

Stine Christophersen prisas för sitt civilkurage. Foto: Fredrik Persson

Stine Christophersen delar utmärkelsen Årets Visselpipa med Ingrid Leirnes, medicinsk sekreterare på hälsocentralen i Bureå, som larmade om hur vårdcentralen inte hanterade smittskyddet korrekt under pandemin.

De får priset för att de har visat prov på stort civilkurage och mod, genom att avslöja allvarliga missförhållanden i vården.

Trots att de vid upprepade tillfällen försökt uppmärksamma sina respektive arbetsgivare på brister i patientsäkerheten under covid-19 pandemin hände ingenting. De valde då att offentligt kritisera sina arbetsplatser. För detta blev de båda utsatta för repressalier av sin arbetsgivare.

Juryn skriver: ”Trots det höga personliga pris de båda pristagarna har fått betala för sina insatser har detta inte hindrat dem från att driva frågan vidare och stå upp för rätten till en god och säker vård för alla – liksom för den för demokratin viktiga meddelarfriheten.”


//ELSA FRIZELL

Läs en längre intervju med Stine Christophersen här

Foto: Fredrik Persson

Publicerad: 2021-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!