Hon hjälper arbetsplatser att förstå adhd
Anpassning är bra för alla men nödvändigt och ibland livsviktig för dem med ahdh. Det säger Martina Nelson, som vill öka kunskapen i arbetslivet.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2023-01-10
Varför behövs en bok om adhd på jobbet?
– Omkring tre av hundra har adhd och samtidigt finns det många som har flera av dessa egenskaper även om man inte har en diagnos. Min bild är att många arbetsgivare inte har kunskap om adhd. Och många medarbetare berättar inte heller att de har diagnosen av rädsla för negativa konsekvenser. Det kan leda till att chefer eller kollegor hittar andra förklaringar till varför något inte fungerar.
Hur kan adhd yttra sig i vuxen ålder?
– Många har svårt för att reglera sin energi, aktivitet och sina känslor. Det kan yttra sig i att man fungerar på en ojämn nivå, presterar på topp en period till att nästa inte fungerar alls.
– Det kan uppstå samarbetssvårigheter, vara svårt att strukturera, organisera och planera och svårt att veta hur man ska påbörja uppgifter, särskilt stora projekt.
Vilka vanliga missförstånd finns det om adhd?
– Att man ses som lat och oengagerad, något som egentligen grundar sig i att den här personen har svårare att motivera sig till saker som inte är roligt. Man kan också uppfattas som ansvarslös när det egentligen handlar om att man glömmer.
– Adhd växer för de allra flesta inte bort men många utvecklar kompensatoriska strategier som att skriva kom-ihåg-listor och planera allt i minsta detalj. Det gör att adhd kanske inte märks utåt, men det tar mycket kraft.
Vad kan adhd leda till om man inte får rätt förutsättningar?
– Det är vanligt att bli sjukskriven både korta och längre perioder. Vissa kan förlora sitt arbete eller känner sig tvungna att byta jobb. Det är också vanligt att man utvecklar olika former av psykisk ohälsa.
Vad kan arbetsgivare göra?
– Det behövs lyhördhet, förståelse för att adhd tar sig så många olika uttryck. De yttre ramarna är viktiga. Vad är det som förväntas, vilka mål, vilken tidsplan. Var konkret och tydlig.
– En konkret hjälp kan vara att göra en energiplanering för att kartlägga vad det är som tar och ger energi. Gör man energikrävande saker är det extra viktig att få till återhämtning. Vad ska personen göra, fördelat över dagen, som ger energi tillbaka.
– Det är viktigt att komma ihåg att anpassningar är bra för alla men nödvändigt och ibland livsviktigt för den med adhd.
Adhd på jobbet
Boken Adhd på jobbet: om forskning, hjärnan och strategier tar upp vilka problem som kan uppstå när man lever med adhd och vilket stöd som kan behövas på arbetet. Den är skriven av Martina Nelson, leg psykolog och Lotta Borg Skoglund, forskare i psykologi och överläkare i psykiatri.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.