Allt om arbetsmiljö logga
Nyhet

Hon tränar skyddsombuden

UTBILDNING De saker man gör kommer man ihåg bättre. Det säger Dora Varga Karlsson, huvudskyddsombud på Scania maintenance i Södertälje som tagit fram ett träningsprogram för skyddsombud.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-12-04

Dora Varga Karlsson, skyddsombud.
Sluta aldrig ifrågasätta. Det är Dora Varga Karlssons råd till andra skyddsombud. Foto: Bengt Alm

Hur kom du på idén med ett träningsprogram?
– När jag började som huvudskyddsombud för fyra år sedan hade vi mycket teoretiska utbildningar. Jag saknade det praktiska och började tillsammans med mina skyddsombud skissa upp vad vi skulle behöva. Vi lever i en värld där vi får så mycket information i text men kunskap sitter bättre när vi gör praktiska övningar.

Vad ingår i programmet?
– Det innehåller fem steg där vi förutom att informera om skyddsombudens roll bland annat går igenom rapporteringssystemet och hur vi ska agera vid en händelse. Skyddsombuden får också olika uppgifter där de behöver leta i vår arbetsmiljöhandbok för att lösa dem. De behöver inte veta allt men måste veta var de hittar allt. Vi gör också gruppövningar i riskbedömning praktiskt på plats med diskussioner.

– Parallellt med de praktiska övningarna gör skyddsombuden de teoretiska utbildningarna i systematiskt arbetsmiljöarbete. Det tar ungefär ett halvår innan vi har ett skyddsombud som fått alla träningar och utbildningar.

Vad har varit viktiga lärdomar?
– När vi gör gruppövning i riskbedömning så blir det mer avslappnat. Det blir lättare att våga ställa frågor och diskutera om man tänker rätt.

– Det är lätt hänt att bli hemmablind. Fast vi redan har gått förbi en plats många gånger hittar vi i bland risker när vi gör gruppövningen. Därför gör vi ofta gruppövningen i varandras verkstäder. Det är enklare att se fel hos någon annan.

Vad blir nästa steg?
– Jag gör just nu ett pilotprojekt bland mina skyddsombud för att se hur vi ska kunna förvalta våra kunskaper och följa upp att vi gör rätt. När skyddsombuden fått utbildning förväntas de leverera. Det är lätt att glömma bort det och tänka ”Nu är du utbildad-lycka till”.

Har du något råd att ge till andra skyddsombud?
– Sluta aldrig ifrågasätta. Många gånger kanske vi inte vågar ifrågasätta, kanske man vill läsa på först. Men får vi en dålig magkänsla ska vi inte vänta några dagar och se. Agera direkt, det kan rädda liv. Ta det med ett annat skyddsombud, ta det med ledningen, ofta stämmer magkänslan.  

 

Prisat skyddsombud

Namn: Dora Varga Karlsson, huvudskyddsombud på Scania maintenance i Södertälje.

Aktuell med: Har fått Prevents arbetsmiljöstipendium på 15 000 kronor för sitt arbete med att ta fram ett träningsprogram för skyddsombud.

Foto: Bengt Alm

Publicerad: 2023-12-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!