Hörselskadade får betala högt pris
Hörselskadade kan ofta sköta sina arbetsuppgifter lika bra som hörande. Men till ett avsevärt högre pris, det kräver mer och de blir mycket tröttare. Det menar Björn Lyxell, professor vid Linköpings universitet, under Elmia Arbetsmiljö.
Publicerad: 2010-05-20
Det räcker inte bara att rikta in sig på hörselförmågan för att underlätta arbetslivet för hörselskadade. Man måste också ta med deras kognitiva förmåga, sa Björn Lyxell, som presenterade sina resultat vid Elmia Arbetsmiljö.
I sin forskning studerade han förskollärare som hade en hörselnedsättning och jämförde dem med en kontrollgrupp av hörande förskollärare. De fick passivt och aktivt lyssna på en uppläsning samtidigt som de utsattes för buller i form av inspelat ljud från en förskola. Det visade sig att de hörselskadade blev mycket mer ansträngda av sitt lyssnande än de hörande kollegorna.
Hörselskadade kan ofta sköta sina arbetsuppgifter lika bra som Ahörande, men till ett avsevärt högre ”kognitivt pris”, som Björn Lyxell uttrycker det. Det vill säga det är betydligt mer krävande, de tvingas anstränga sig så mycket att de hörselskadade blir mycket tröttare av jobbet.
– Det räcker inte bara att fokusera på hörselförmågan när det gäller hörselskadades arbetssituation. Man måste inkludera även deras kognitiva möjligheter och vilken typ av arbetsuppgift de har. Det finns ju arbetsmiljöer där en felaktig handling får dramatiska konsekvenser.
I sin forskning ska Björn Lyxell utveckla metoder som ska kunna anpassa ljudmiljöer och arbetsuppgifter efter de hörselskadades förmåga.
Publicerad: 2010-05-20
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.