Hot och våld bakom många olyckor inom vården
RISK Hot och våld ligger bakom 12 procent av alla allvarliga arbetsolyckor inom kommuner och regioner. Kvinnor inom vård- och omsorgsyrken drabbas värst. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2025-04-23

”En svårt demenssjuk boende som är aggressiv och våldsam tog tag hårt i min överarm och drog ut den från kroppen.” Kvinnan som berättar tillhör yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter och hon fick skador på sin axel och blev sjukskriven mer än 30 dagar.
Berättelsen är en av flera i en ny rapport som Afa Försäkring tagit fram över allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld inom kommuner och regioner och som Afa Försäkring har godkänt som arbetsskador. I rapporten framgår att 12 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på hot och våld.
– Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter är de som oftast drabbas. Den yrkesgruppen står för hälften av alla olyckor orsakade av hot och våld i sektorn. Även anställda inom barnomsorg och skola är utsatta, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som skrivit rapporten, i ett pressmeddelande.
Händelserna kan handla om verbala hot eller om att bli slagen, knuffad eller sparkad. Skadorna kan vara både fysiska och psykiska, och även om den drabbade är tillbaka på jobbet kan besvären finnas kvar och kräva behandling.
Orsaker och skadebild varierar mellan olika yrken. Inom vårdyrken handlar det ofta om våld från brukare och patienter som ofta leder till skador på händer och fingrar samt på huvud, hals och ansikte.
– Psykiska skador som stressreaktioner är också vanliga, säger Elin Henriksson.
I skolmiljöer kan den drabbade bli misshandlad när en elev i affekt går till fysisk attack. För socialsekreterare är hot vanligast. För behandlingsassistenter och socialpedagoger, är våld vid arbete med elever och klienter den vanligaste orsaken.
– Olyckorna leder oftast till stressreaktioner, säger hon.
Mellan 2019 och 2023 inträffade 1 695 allvarliga hot och våld-olyckor i kommuner och regioner.
– Nästan 1 400 av olyckorna drabbade kvinnor och drygt 300 drabbade män, säger Elin Henriksson.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.