Hovrätten slår fast domen mot Nordkalk
Publicerad: 2018-05-24
Nordkalks platschef gjorde sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott i samband med olyckorna 2011 då en arbetare omkom och tre andra skadades. Nordkalk ska dessutom betala företagsbot på tre miljoner kronor. Det har nu Hovrätten för Övre Norrland beslutat. Därmed fastställs tingsrättens dom.
Det var den 1 november 2011 som två olyckor inträffade när het ånga och kalk läckte ut från företagets kalkugn i Luleå. De drabbade var anställda hos två entreprenörer som anlitats för att ta bort så kallad sintertillväxt – hårda ansamlingar av kalk inuti ugnen. Detta skulle göras genom att bespruta den stelnade kalken med stora mängder vatten.
Redan tidigt brännskadades en arbetare sedan ånga och kalk pyst ut genom ett hål i ugnen. Därefter försågs arbetarna med skyddsutrustning, som dock inte var anpassad för det aktuella arbetet. På kvällen inträffade den andra olyckan. Två arbetare fick livshotande brännskador, varav en senare avled. Ytterligare två arbetare fick lindrigare skador.
Nordkalk hävdade att underentreprenörerna haft arbetsmiljöansvaret för arbetet. Hovrätten slår dock fast att arbetarna var att betrakta som inhyrda och att Nordkalks personal ansvarat för arbetsledning och för val av arbetsmetod.
Den valda metoden – att bespruta kalken med stora mängder vatten – var erkänt farlig vilket Nordkalk borde ha insett, menar hovrätten. Det var inte heller vedertaget att ta upp hål i ugnen inför besprutningen, vilket skedde i det aktuella fallet. Någon riskbedömning gjordes dock inte.
Domstolen slår fast att platschefen genom oaktsamhet orsakat en arbetares död och tre arbetares kroppsskador. Risktagandet anses ha varit medvetet varför brottet ska betraktas som grovt. Straffvärdet är egentligen ett års fängelse, men eftersom chefen inte är tidigare straffad, väljer hovrätten liksom tidigare tingsrätten villkorlig dom samt dagsböter.
Nordkalk ska betala tre miljoner kronor i företagsbot. Även i detta fall fastställs tingsrättens dom.
En mer ingående skildring av domen och dess konsekvenser kommer i Du&jobbet nr 3/18.
//JONAS FOGELQVIST
Du&jobbet har skrivit flera gånger tidigare om Nordkalks-olyckan.
Läs bland annat mer här:
Dödsolycka i rätten efter fem år
Få döms personligen för arbetsmiljöbrott
Publicerad: 2018-05-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.