Hur mycket som helst att göra som skyddsombud
Torsten Elfhag, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud för Svensk Pilotförening, är nästa kandidat i Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2012.
Publicerad: 2012-06-07
”Torsten gör ett mycket bra jobb som HSO för Svensk Pilotförening, SPF, med integritet och stort kunnande, i en ibland tämligen turbulent verksamhet.” Så motiverar Per-Erik Lögdberg att han nominerat Torsten Elfhag till Stora skyddsombudspriset 2012.
Torsten Elfhag har jobbat som pilot i 23 år och varit skyddsombud mer än tio år.
– Jag var intresserad av arbetsmiljö, därför tog jag på mig uppdraget, säger han.
Piloter har en väldigt speciell arbetsmiljö, som många inte skulle acceptera, menar Torsten Elfhag. Det är bullrigt, trångt och obekvämt, med besvärliga arbetstider.
– Det finns hur mycket som helst att göra som skyddsombud.
I början stred han mest mot bullret i arbetsmiljön. Idag är det arbetstiderna som är flygpersonalens absolut största problem.
Här driver piloterna kampen på euroepisk nivå. Torsten Elfhag samarbetar med piloternas europeiska organisation ECA (European Cockpit Association) för att försöka påverka EU-parlamentariker och flygmyndigheter. EU förbereder en ny lag om arbetstider, som ännu inte är klubbad, men som innebär förlängda arbetstider för piloter och kabinpersonal.
– Vi driver på för att lagstiftningen ska vara vetenskapligt grundad. EU-förslaget bortser från etablerad kunskap.
Det nuvarande förslaget vill förlänga tjänstgöringspassen upp till 16 timmar, med 11-timmars pass på natten. Forskningen menar att högst 10 timmar i nattjänst är rimligt. En pilot på stand by på en flygplats kan i värsta fall behöva landa efter att varit vaken i 20 timmar.
– Tiderna är både en arbetsmiljö- och säkerhetsrisk, säger Torsten Elfhag. Vi ser tecken på stress och ökad sjukskrivning som följd av våra arbetstider.
Han försöker driva opinion och uttalar sig i media. Facket har uppvaktat regeringarna i Norge, Danmark och Sverige, demonstrerat, delat ut flygblad till passagerare, osv.
– Vi har varit på offensiven. Det måste man vara för att få något gehör. Jag har inga enorma förhoppningar på att vi ska få igenom några förändringar. Det är mycket pengar bakom, det är det som gör att lagstiftningen inte följer vetenskapen. Men någon liten förbättring hopas jag på.
Hans råd till andra skyddsombud?
– Var påläst om arbetsmiljölagen och föreskrifterna. Du ska veta vilka verktyg och möjligheter du har. Var ödmjuk och lyssna.
Han ser mycket positivt med uppdraget som skyddsombud. Han får en värdefull inblick i företagets organisation.
– Skyddsombudet har en aktiv roll. Du har en möjlighet att påverka. Arbetsgivaren brukar lyssna och tar dig på allvar. Du får möjlighet till vidareutbildning.
Det negativa är att han ibland känner att han inte hinner med.
– Det kan bli för många bollar i luften. Man kan känna ett tillkortakommande och dåligt samvete.
•Läs mer om Torsten Elfhag i kommande numret av Du&jobbet.
•Läs mer om de tidigare finalisterna: Jonas Persson, regionalt skyddsombud för Transports avdelning 14, Helsingborg.
Börje Lindström, huvudskyddsombud vid Rönnskärsverken och regionalt skyddsombud för IF Metall.
Du&jobbets läsare har nominerat kandidaterna till Stora skyddsombudspriset 2012. Redaktionen har sedan valt ut sex finalister. Dessa presenteras i Du&jobbet och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.
•Tidigare pristagare är:
•Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.
Publicerad: 2012-06-07
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.