Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hur ska man argumentera för mångfald?

Under de senaste åren har allt fler företag aktiverat sig för mångfald med argumentet att det är bra för affärerna. Men vad händer om det skulle visa sig att det inte är lönsamt att ge alla samma chans?

Publicerad: 2011-05-31

Ska arbetsplatser satsa på mångfald och likabehandling för att det lönar sig eller för att det är en mänsklig rättighet att bli likvärdigt behandlad? Frågan ställdes under seminariet Ja till mångfald – men varför? arrangerat av Tema Likabehandling i Stockholm.

Sociologen Anna Isaksson, Halmstad högskola, såg problem med att tillväxt betonas allt för starkt som argument.

Hon har studerat projekt inom Socialfondens Equalprogram för att se vilka visioner som ligger bakom önskan att arbeta för ett arbetsliv utan diskriminering. Företagens tillväxt var det som oftast lyftes fram.

– Jag hittade få inslag av att diskriminering ska bekämpas för att det är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det innebär att antidiskrimineringsarbetet blir förhandlingsbart om det inte leder till lönsamhet. Det blir även till en press på dem som fått jobb på premisserna att de ska öka lönsamheten.

Anna Jackson från Swedbank group, specialist på mänskliga rättigheter och hållbarhet, menade att de mänskliga rättigheterna är en basfaktor, men att lönsamhet som motiverande kraft inte går att bortse ifrån.

– Tillväxt är ett jätteviktigt perspektiv. Talar vi bara om mänskliga rättigheter finns en risk att företag inte förstår att det har med den egna verksamheten att göra.

Per Unckel, landshövding i Stockholms län, talade om satsningen ”Anställ kompetensen” och om att hälften av alla arbetslösa i länet är invandrare, många av dem välutbildade:

– För mig är det viktigast att de som inte har ett jobb kommer in i arbetslivet, med vilka argument det månde vara. Vi står inför en arbetskraftsbrist, vi behöver varenda en. En internationell stad behöver också många nationaliteter för sina internationella kontakter. Ett annat argument är att ha blandning för kreativitetens skull.

Anna Isaksson tyckte dock att det är problematiskt att tala om att man ska satsa på mångfald för att öka kreativiteten i arbetsgruppen:

– Detta förutsätter att vi per definition är olika för att vi har en funktionsnedsättning eller för att vi kommer från ett annat land.

Publicerad: 2011-05-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!