Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Det är behoven som är viktiga inte platsen”

DISTANSARBETE Med hjälp av humor vill konsulten och författaren Oscar Berg nyansera debatten om distansarbetet. I Tillbaka till kontoret får läsaren 90 ironiska skäl att återgå till kontoret.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-04-05

Vi behöver prata mer om platsoberoende arbete tycker Oscar Berg. Foto: Christiaan Dirksen

Varför behövs en humorbok om kontorsarbetets baksidor?
– Debatten om distansarbetet har blivit hård och polariserad. Jag vill nyansera den. Humor är ett sätt att avdramatisera och kunna prata om våra beteenden.

 På vilket sätt är debatten polariserad?
– De som vurmar för kontoret är ofta ledningen medan medarbetarna vill arbeta mer på distans. De båda sidorna tenderar att framhäva alla de positiva sakerna med respektive plats i stället för att se att vi kanske måste mötas på mitten. Det borde inte handla om själva platsen, utan att vi ska kunna välja plats efter de behov vi har. 

 Varför har den blivit polariserad?
– Anledningen är att man sätter sina egna behov främst. Som medarbetare kan man tycka att man får en bättre situation i livet när man jobbar hemma, som chef kanske man har behovet av att känna kontroll över medarbetarna. Ingen sätter verksamhetens behov i centrum. Skulle man göra det skulle bilden bli mer nyanserad.

Utdrag ur boken.

Foto: Oscar Berg

1/2

Utrdrag ur boken

Foto: Oscar Berg

2/2

Vet människor sitt eget bästa när det gäller distansarbetet?
– Ja, och vet man inte sitt eget bästa då ska chefen se till att stötta och hjälpa. Om man utgår från att människor inte vet sitt eget bästa och drar alla över en kam, då omyndighetsförklarar man alla. Det är det sämsta man kan göra.

–  Grunden måste vara tillit och tilltro. Men får man som medarbetare tillit har man också ett ansvar, det pratar vi för lite om. Lösningen om den anställde inte tar ansvaret är inte att ta bort tilliten och börja kontrollera alla, utan att hjälpa personen att ta ansvar.

 Vad saknar du i debatten?
– Perspektiv på behov och möjligheter. Det finns utmaningar med distansarbetet. Fokus måste vara hur vi ska göra för att lösa det i stället för att backa och göra som vi alltid har gjort. 
– Jag saknar också fakta och kunskap. Många argument är åsiktsbaserade och rena myter som att det inte går att vara kreativ på distans och att det inte går att bygga kultur. Arbetstagare som är kunniga och kritiskt tänkande individer ser igenom när argumenten för att kalla tillbaka folk till kontoret inte håller. Det finns få saker som dödar engagemang lika effektivt.

 Vad ser du för lösningar på distansarbete framöver?
– Vi behöver skapa förutsättningar så att vi kan vara produktiva och effektiva och kan samarbeta oavsett plats. Jag vill inte att det ska vara det ena mot det andra. Jag vill att vi pratar mer om platsoberoende arbete som många har i någon grad men vissa helt och hållet. Vi måste göra arbetet möjligt att utföra på den plats där det är bäst lämpat.

Foto: Christiaan Dirksen

Publicerad: 2023-04-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!