Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

I Sverige vågar vi prata med chefen

Närheten till arbetsplatsens ledning gör Sverige speciellt.

Publicerad: 2020-02-11

Bland sju västländer är Sverige det land där det är vanligast att medarbetarna haft direktkontakt med företagets vd. Svenskar är också förhållandevis bekväma med att ta upp kritik med ledningen på arbetsplatsen.

Det är mjukvaruföretaget Unit4 som står bakom undersökningen med drygt 1800 chefer och tjänstemän i sju länder – Sverige, Norge, Holland, Storbritannien, USA, Kanada och Tyskland. Syftet med undersökningen var att hitta likheter och skillnader när det gällde ledning, kultur och organisation på arbetsplatserna.

Ett resultat som sticker ut är att hela 94 procent av svenskarna som svarat haft en personlig kontakt med vd:n, det är den högsta siffran i undersökningen. I Storbritannien är det bara runt två tredjedelar som haft sådan personlig kontakt. Närheten till den högsta chefen är positiv, menar Unit4.

– I Sverige är vi vana vid att det är så en arbetsplats fungerar – men det är väldigt intressant att titta på skillnader i företagskulturer. Det är fullt tänkbart att det kan innebära att svenska chefer drabbas av utmaningar när de ska leda i andra länder, skriver Cecilia Axlinder, kommunikationschef på Unit4 i Sverige, i ett mejl.

Undersökningen visar också att svenskar och holländare är mest trygga med att framföra kritik till ledningen i organisationen (99 procent av cheferna och 88 procent av tjänstemännen).

– I svenska företag tittar man både på resultat samt hur välmående och engagerade medarbetarna känner sig, och det finns många konkurrensfördelar med ett sådant tänk. För nog presterar delaktiga medarbetare bättre? skriver Cecilia Axlinder.

Svenskarna är också i topp när man får frågan om ledningen respekterar tjänstemännens synpunkter när det gäller ledningsfrågor.

I undersökningen kan man också notera att Sverige tillsammans med Norge är de länder där lägst andel tycker att ledningens vision är tydlig.

Publicerad: 2020-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!