Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Icke-rökare får extra ledigt

Anställda som inte röker bör belönas. Det anser arbetsgivare i Norge och ger icke-rökarna extra ledigt.

Publicerad: 2012-05-31

Konsultföretaget Infotjenster i Sarpsborg ger alla som inte röker två dagar ledigt varje år, att ta ut när de vill.

Företaget har 115 anställda och arbetsgivarna menar att icke-rökarna är mer produktiva. Rökpauser kostar företaget i förlorad arbetstid och det är mer lönsamt med lediga dagar till de rökfria.

Ett annat exempel är fartygskoncernen GriegGroup i Bergen, med 500 anställda, där alla rökfria får en extra ledig dag. Det kom till för att motivera rökare att fimpa för gott och få dem att leva hälsosammare.

I Norge blir det också allt vanligare att arbetsgivare har rökfrihet som krav vid anställning – något som hälsominister Anne-Grete Strøm-Erichsen gillar. Hon vill strama åt tobakslagen för att minska antalet rökare i Norge, skriver den norska tidningen Vårt Land.

•Idag, torsdagen den 31 maj, infaller Internationella dagen mot tobak. Den Europeiska arbetsmiljöbyrån har med anledningen av dagen startat kampanjen ”Rökfria arbetsplatser”. Tanken är att uppmana arbetsgivare och anställda att få bort tobaksrök från arbetsplatserna i hela Europa.

Publicerad: 2012-05-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!