Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Idag ska arbetssökande vara drivande

Från energisk och representativ till drivande och målinriktad. Synen i platsannonser på den ideala medarbetaren har förändrats genom åren.

Publicerad: 2011-05-18

Det visar Karin Helgesson i en doktorsavhandling i svenska vid Göteborgs universitet, efter att ha undersökt drygt 2 700 platsannonser, åren 1955-2005.

På 50- och 60-talet, var det vanligt att arbetsgivarna hade önskemål om ålder och kön. Nu har det nästan helt försvunnit. Personliga egenskaper har däremot blivit allt viktigare – oavsett vilken tjänst det handlar om.

Den egenskap som varit mest populär genom åren är samarbetsförmåga. Karin Helgesson ser det som en avspegling av den svenska konsensuskulturen: det är viktigt att komma överens och att beslut är väl förankrade i organisationen.

Ord som självständighet och initiativrik har också varit frekventa under hela perioden. En förklaring till att samma karaktärsdrag efterfrågas i hög utsträckning, enligt avhandlingen, är att värderingar i arbetslivet är trögrörliga.

Dock har vissa egenskaper nästan försvunnit. En sådan är energisk, en annan är representativ. Tillkommit har sådant som drivkraft, mål- och resultatinriktad.

På 1950-talet var den idealiske arbetssökande en energisk, samarbetsvillig och representativ ung man. Dagens idealmedarbetare är drivande, affärsmässig, flexibel och har god social kompetens, enligt avhandlingen.

Hur arbetsgivaren framställs i annonserna har också förändrats på senare år. Karin Helgesson beskriver det som att arbetsgivaren gått från att erbjuda sina anställda tryggheten av att tillhöra en stor organisation till att bli en partner som erbjuder personlig utveckling och ett roligt arbetsliv.

Publicerad: 2011-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!