Ifrågasätt mansnorm och jargong
AGERA Föreningen MÄN driver ett projekt för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatser. Skapa en kultur där åskådarna vågar säga ifrån, råder Marco Vega.
Text : Ann Patmalnieks
Publicerad: 2024-03-22
Vad har projektet för mål?
– Att öka kunskapen kring våld, genus och åskådaringripanden. Tanken är att stärka personal och anställda att agera och på så sätt förebygga sexuella trakasserier och andra typer av trakasserier.
– Vi vill bredda vad som faller under begreppet våld. Skämt, rå jargong och typiskt ”grabbig” stämning kan vara kränkande och sårande för den som utsätts. Vi vill skifta fokus till själva handlingen och inte avsikten bakom.
Hur utbildar ni om åskådarperspektiv?
– Precis som när det gäller fysiska risker kan man med rätt förberedelse förebygga. Vi använder olika scenarier som till exempel ”Du som trivs jättebra på jobbet ser hur några kollegor skojar med en ny kollega. Du hör inte vad de säger men märker att den nya verkar obekväm.” Sedan får deltagarna reflektera, vad skulle de göra, hur visar man omsorg på arbetsplatsen?
Vad gör att åskådare inte vågar säga ifrån?
– Kulturen på arbetsplatsen. Om ingen annan reagerar så gör inte jag det heller. Rädsla att hamna utanför kan göra att jag inte gör något, trots att det går stick i stäv med min moraliska kompass.
– Ännu värre blir det om det är en chef som skojar till det på fel sätt. Det är därför det är så viktigt att ledningen visar att den vill ha en kultur som uppmuntrar diskussion och ifrågasättande av vissa handlingar och språk oavsett hierarkier.
Vilka råd har ni till arbetsplatser?
– Det vi vet är att högt i tak inte uppstår av sig självt. Det som fungerar är ledarledda samtal, där man reflekterar tillsammans. Precis som i allt säkerhetsarbete behövs också en struktur. Man säger ju inte på ett bygge ”Ta med din cykelhjälm” och låter individen sköta säkerheten.
Vilket är nästa steg i projektet?
– Under pilotprojektet som finansierades av Jämställdhetsmyndigheten var vi ute på mansdominerade arbetsplatser. Vi riktade in oss på elektriker denna gång. Vi vill fortsätta att jobba på mansdominerade arbetsplatser. Vi vet att det finns jättetydliga mansnormer och jargong även inom till exempel gamingvärlden och bland jurister.
Fotnot: MÄN är en ideell organisation med lokalavdelningar runt om i landet.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.