Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Industrin ökar mest när övertiden slår rekord

Vi jobbar allt mer över. Cheferna allra mest, men ökningen är störst i industrijobben.

Publicerad: 2011-04-01

Nyheter_110401_1

Det visar nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa i det nya numret.

Nästan var femte sysselsatt jobbar över en vanlig arbetsvecka, enligt uppgifter som Du&jobbet beställt från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det är rekord. För tio år sedan var det mindre än var tionde.

Under 2010 arbetade vi över 4,6 miljoner timmar per vecka. Det motsvarar 115 000 heltidsjobb, eller cirka 6 timmar i genomsnitt för dem som jobbar över.

Bland de 45 yrkesgrupper som Du&jobbet kan redovisa så är det chefer som jobbar allra mest, till exempel nära fyra av tio på allra högsta chefsnivå, bland vd:ar och verksdirektörer.

Statistiken visar att efter finanskrisen så vänder åter övertidsuttaget uppåt, framför allt i industrin. Jämför man 2009 och 2010 så ökar övertiden mest i yrken, som maskinoperatörer, plus 9,5 procentenheter, montörer, plus 7,2 och gjutare, svetsare, plåtslagare, plus 4,3.

Allra mest har övertiden ökat bland brevbärare, plus 14,2 procentenheter.

Forskare varnar för att jobba över mer än tio timmar per vecka. Över den gränsen så ökar risken för felhandlingar och kanske också sjukdom.

Läs mer i Du&jobbet, nr 3!

Så många jobbar övertid, en vanlig arbetsvecka 2010, i olika yrken.

Publicerad: 2011-04-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!