Industrins kvinnor blir färre och allt mer sjuka
Tråkigare jobb än männen och känslan att vara i minoritet leder till att kvinnor i industrijobb sjukskrivs för depressioner i betydligt högre grad än andra på arbetsmarknaden.
Publicerad: 2011-12-09
Knappt två av tio som arbetar i verkstadsindustrin är kvinnor. Och den minoritet som jobbar där är en utsatt grupp. Kvinnor i industrijobb drabbas inte bara av fysiska besvär i högre grad än andra. Det samma gäller även för psykiska diagnoser.
De som sjukskrivs oftast av alla på arbetsmarknaden för depressioner är kvinnliga maskin- och motorreparatörer, ett yrke där bara 2 procent är kvinnor. Där är det tre gånger så vanligt med depressioner, jämfört med kvinnor, och drygt sex gånger vanligare än för av männen i samtliga yrken. Kvinnliga maskinoperatörer i trävaruindustri, ett yrke där 14 procent är kvinnor, sjukskrivs mer än dubbelt så ofta för depressioner som genomsnittet av kvinnor.
En kommande rapport från GS-facket visar på stora skillnader mellan könen när det gäller återhämtning efter jobbet. På frågan om man är för trött eller saknar tid för familjen, vänner och fritidsaktiviteter, svarar fyra av tio kvinnor att det händer ofta, men bara två av tio män.
– Återhämtning är viktig för att motverka stress och sjukdomar, poängterar Gunnel Hensing, professor vid Göteborgs universitet, som studerat kvinnor i mansdominerade branscher.
•Läs mer i Du&jobbet nr 10!
Publicerad: 2011-12-09
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.