Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Influensan har ännu inte orsakat manfall på jobbet

Allt fler fall av svininfluensa rapporteras, men hittills har den inte lett till någon ökad sjukfrånvaro från jobbet.

Publicerad: 2009-11-12

Enligt nya uppgifter från hälsoföretaget Previa som bygger på över 80 000 anställda i hela landet har bara 36 personer anmält influensaliknande symptom. Det motsvarar 1, 4 procent av de nya sjukanmälningarna.

Sedan andra veckan när Previa började registrera dessa symptom som en egen kategori har den andelen varierat mellan 0,5 och 2,1 procent. Totalt har 290 personer anmält influensaliknande symtom.

Den totala andelen sjukanmälningar, för alla sjukdomar, var 3 procent förra veckan. Och de senaste åtta veckorna har sjukanmälningstalet varierat mellan 3 och 3,7 procent.

Previa märker heller inget ökat uttag av frånvaro på grund av vård av sjukt barn. Enligt Michael McKeogh, företagsläkare på Previa, är det först om och när smittspridningen tar fart ordentligt det kommer att märkas i form av sjukfrånvaro och vård av sjuka barn.

Smittinskyddinstitutet, SMI, varnar dock för att vi bara är i början av pandemiutbrottet. Förra veckan anmäldes 647 nya fall av svininfluensa till SMI – högsta veckoantalet hittills.

Bedöm riskerna med influensan på jobbet »

Hans Lundgren

Publicerad: 2009-11-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!