Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Inga bevis för farlig mobilstrålning

Det finns idag inga kända hälsorisker med mobilstrålning. Det menar Strålsäkerhetsmyndigheten i en ny rapport.

Publicerad: 2011-01-20

Hälsa-110120_1

Myndighetens vetenskapliga råd gör varje år en sammanställning av forskningsläget. I rapporten för 2010 slår rådet fast, efter att gått igenom nära 200 studier, att det inte finns några kända hälsorisker med radiovågor från mobiltelefoner, basstationer och trådlösa nätverk.

Men en brasklapp är att det inte går att utesluta hälsorisker för den som använt mobiltelefon mer än tio år. Därför håller myndigheten fast vid sina tidigare rekommendationer: använd handsfree och håll ut mobiltelefonen en bit från kroppen under samtal.

Det vetenskapliga rådet konstaterar att det också saknas tillräckligt med fakta för vilka effekter mobilstrålning kan ha på barn och ungdomar.

De enda hittills bevisade hälsoeffekterna att kroppen kan värmas upp. Men en del nya studier visar att den elektriska aktiviteten i hjärnan kan påverkas av radiovågorna från en mobiltelefon.

Några djurstudier pekar mot att radiovågor skulle kunna förstärka tumörer som orsakats av andra faktorer. Men det krävs mer forskning för att ta reda på om det finns ett verkligt samband, enligt rapporten

Publicerad: 2011-01-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!