Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Inget lägre gränsvärde för farligt byggdamm

Publicerad: 2018-02-15

Det blir ingen sänkning av det omdiskuterade gränsvärdet för det farliga ämnet kvarts. Kostnaderna för de berörda företagen blir för stora, anser Arbetsmiljöverket.

Under en längre tid har Arbetsmiljöverket diskuterat en sänkning av gränsvärdet för kvartsdamm. Dammet, som bland annat uppkommer när man river eller bearbetar betong och sten, ökar risken för sjukdomar som silikos (stendammlunga) och lungcancer.

I tisdags slog myndigheten dock fast att det nuvarande gränsvärdet för exponering av kvarts blir kvar. Motiveringen är främst ekonomisk. Kostnaderna för införandet av ett lägre gränsvärde har uppskattats till runt två miljarder i en engångskostnad, samt ytterligare årliga kostnader. Arbetsgivarsidan, bland annat Sveriges Byggindustrier, har också varit tydliga med att man inte vill ha ett sänkt gränsvärde.

– När vi tittat på kostnader för ett sänkt gränsvärde och ställt det mot effekter i minskad sjuklighet går det inte ihop, säger Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Han pekar också på att det inte är gränsvärdet som avgör hur mycket kvartsdamm man riskerar att få in i kroppen, utan exponeringen och de åtgärder som vidtas på arbetsplatsen. Ett gränsvärde riktar främst in sig på dem som jobbar på samma plats regelbundet. Om man har ett mer rörligt arbete, exempelvis på ett bygge, är gränsvärden svårare att använda. Kanske är det också denna grupp som är mest utsatt för kvartsdamm, fortsätter han.

– Kvarts är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Men gränsvärden är inte den effektivaste metoden för att få ner exponeringen. Vi har gott om andra verktyg i verktygslådan.

Ett av de verktyg Jens Åhman syftar på är att myndigheten det kommande året ska göra runt 2000 inspektioner på arbetsplatser där anställda sannolikt kommer i kontakt med kvarts.  Jens Åhman upplever också ett större fokus från arbetsgivarna i frågan.

Arbetsmiljöverkets beslut kommer sannolikt att leda till hård kritik. Maria Albin, överläkare och professor vid institutet för miljömedicin i Stockholm, är en av de som kämpat länge för ett sänkt gränsvärde. I tidningen Byggnadsarbetaren har hon tidigare sagt att ”arbetare riskerar att skadas och dö i onödan” om man inte sänker gränsvärdena. Ulf Kvarnström, Byggnads arbetsmiljöombud, har i samma tidning sagt att det vore ”en katastrof ” att inte sänka gränsvärdena.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs tidigare artiklar om kvartsdamm här, här och här.

Vill du prenumerera på Du&jobbet? Så här gör du.

Publicerad: 2018-02-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!