Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Osa-frågor

Inget måste att vara med på firmafesten

SOCIALT En fransman som blev uppsagd för att han inte ville vara med på företagets sociala aktiviteter har fått upprättelse i domstol. Men hur skulle det ha gått i Sverige? Allt om arbetsmiljö har frågat en jurist och en psykolog vad som gäller – och vad som är smart att göra.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2022-12-02

Är det okej att inte vilja skåla med arbetskamrater och chefer efter arbetstid? Foto: Adobe Stock

Mannen, som i domstolen kallas Monsieur T, ansågs för tråkig när han inte ville vara med på firmafester och andra sociala aktiviteter, skriver Dagens Nyheter. Han sades därför upp från sin anställning på en konsultfirma redan 2015.

Avskedet motiverades med att han var ”professionellt inkompetent” men även med att han inte delade företagets mål, ”fun et pro”,  att bete sig roligt och proffsigt. Monsieur T hade kritiserat ledningen för dess ”aperitif-kultur” som han menade var förödmjukande och påträngande.

Nu har han fått upprättelse i domstol, som slår fast att franska företag inte får tvinga anställda att delta i sociala aktiviteter då det anses kränka privatlivet, rapporterar Dagens Nyheter.

Henric Ask, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, kan inte påminna sig något motsvarande svenskt fall, men säger:
– Man är anställd för att utföra ett arbete på arbetstid. Så nej, arbetsgivaren kan inte tvinga mig att vara med på sociala aktiviteter utanför arbetstid. Min lojalitet betyder inte att jag på obetald arbetstid ska vara med på en aw eller spela bowling.

Henric Ask. Foto: Kristian Pohl

Är det däremot under arbetstid så gäller principen att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. 
– Tycker arbetsgivaren att den sociala aktiviteten ligger inom ramen för arbetet så gör den det.  

Skulle det handla om en konferens där man under dagen växlar mellan jobbdiskussioner och sociala aktiviteter bör alla delta efter förmåga, säger Henric Ask.
– Alla kanske inte har fysiska förutsättningar att delta. Då är det är bättre att prata med arbetsgivaren om vad man kan vara med på eller inte, i stället för att bara säga nej. Men middagen på kvällen får den som vill avstå.

Men om man tycker att någon aktivitet är kränkande?
Skulle det vara olämpliga aktiviteter finns ett regelsystem, bland annat osa-föreskriften, att använda. Arbetsgivaren kan inte leda och fördela hur som helst.

Efter arbetstid kan man alltså avstå från aktiviteter, men frågan är om det är en bra idé att göra det. Arbets- och organisationspsykologen Patrik Nyström vill lyfta fram vinsterna med att satsa lite fritid på arbetskamraterna.
– Det kan vara väldigt stärkande att göra saker tillsammans utanför arbetet. Man har rätt att avstå, men medarbetare har också ett ansvar för den sociala arbetsmiljön. Det kan bli svårt om vissa personer aldrig är med på aktiviteterna.

Patrik Nyström.

Samtidigt finns det medarbetare som har svårt för sociala aktiviteter eller inte kan delta efter arbetstid av praktiska skäl. Då behöver de anstränga sig på andra sätt, tycker Patrik Nyström.
– Man kan försöka att bidra under arbetstid, till exempel genom att ta sig tid att prata med andra på luncher och raster. Tycker man inte om aktiviteterna kan man föreslå andra. Det gäller att se sitt ansvar för helheten.

Det optimala är när företag och individ delar värderingar och uppskattar samma saker, säger Patrik Nyström.
– Har man sitt drömjobb där man valt varandra kanske man gärna vill delta. Tycker man däremot att förutsättningarna är dåliga och det finns brister i arbetsmiljön kanske man inte är lika intresserad. Det finns också arbetsplatser som borde satsa mer på att stärka gruppgemenskapen och där medarbetarna kan sakna sociala aktiviteter.

Monsieur T ska få ett skadestånd på 3 000 euro. Ärendet har dock överklagats till högre instans eftersom han krävt ett skadestånd på omkring 461 000 euro.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-12-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!