Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Inhyrda blir B-lag enligt ny rapport

Anställda i bemanningsbranschen upplever att de har sämre hälsa och arbetsmiljö än personalen i företagen de hyrs ut till.

Publicerad: 2012-11-15

Det framgår av en ny rapport från LO: Bemanningsbranschens sociala pris.

Enligt undersökningen så anser många anställda i branschen att de har en sämre arbetsmiljö än kundföretagens personal. Sedan tidigare är det också känt att bemanningspersonal oftare drabbas av olyckor än snittet bland övriga anställda.

Många uthyrda säger att deras arbetsuppgifter är tyngre och mer monotona. De tycker att de får göra saker som de direkt anställda på kundföretaget inte utför. De anser också att de har högre krav på sig än de fast anställda.

Många bemanningsanställda upplever att arbetet påverkar hälsan och möjligheterna att planera vardagen på ett negativt sätt. Den otrygga arbetssituationen leder i sig till ökad stress, enligt LO.

Många känner inte att de har inflytande över sina arbetsuppgifter. De är också mer sällan fackligt anslutna än övriga anställda.

Nästan samtliga av de bemanningsanställda, nio av tio, säger också i undersökningen att de hellre skulle vilja vara direkt anställda av kundföretaget.

Undersökningen bygger på intervjuer vid arbetsplatsbesök samt en enkätundersökning. Några jämförelser med övriga löntagare ingår inte i studien.

Allt fler LO-grupper arbetar numera i uthyrningsföretag. LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson är bekymrad över utvecklingen.

– När uthyrningen av arbetskraft blev laglig var tanken att det skulle användas vid tillfälliga behov. Men vi ser nu att bemanningen blir permanent för vissa grupper. Dessutom har bemanningsföretag blivit ett instrument för att byta ut personal i kundföretagen, säger han.

Publicerad: 2012-11-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!