Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Intelligent motion” hjälper mot nacksmärtor

Målinriktad muskelträning är effektivt för att minska nacksmärtor, visar en ny stor dansk undersökning bland kontors- och industriarbetare.

Publicerad: 2012-06-29

Industrianställda med ensidigt repetitivt arbete och kontorsanställda med bundet datorarbete har oftare än andra ont i nack- och skuldermuskler. Men med rätt sorts träning, som anpassas till verksamheten, kan smärtorna minskas, visar ett nytt stort forskningsprojekt från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark.

I studien används s k ”intelligent motion”, vilket innebär fysisk träning av de muskler som blir särskilt belastade, när ett visst arbete utförs. Forskarna visste redan att den sortens träning fungerar, men nu undersökte de även hur man i praktiken kan införa sådan träning på arbetsplatsen.

Tre arbetsplatser med sammantaget 1 100 medarbetare deltog, och företagen var engagerade i hur träningen skulle införas och läggas upp. Personelen delades in i grupper, som fick olika långa och många träningspass, men samtliga fick totalt en timmes träning i veckan. Anledningen till de olika uppläggen var anpassning till verksamheten.

Efter tjugo veckor visade det sig att effekten av träningen var gynnsam, oavsett om man hade flera korta eller ett långt pass. Smärtan minskade med mellan 37 och 54 procent.

En rad omständigheter medverkar till att motivera de anställda:

– att träningsrummet ligger nära

– att man får möjlighet att träna i grupp

– att träningsprogrammet består av enkla och effektiva rörelser

– att det finns en instruktör

– att de känner att de har tillräcklig tid för att träna

Läs mer om forskningsprojektet här.

Publicerad: 2012-06-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!