Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

IT-strul kostar kommunerna många miljarder

Publicerad: 2019-12-09

34 minuter om dagen. Så mycket arbetstid förlorar anställda i kommuner och regioner i snitt på IT-strul. Krånglet kostar närmare 30 miljarder om året, enligt fackförbundet Visions beräkningar.

Datorer som kraschar, IT-system som inte kan köras ihop, datorer som står och tuggar. De flesta som har ett datorbaserat arbete känner igen frustrationen över strulande datorer.

Nu har fackförbundet Vision, som har medlemmar i välfärdssektorn, frågat sina medlemmar hur mycket tid som de dagligen förlorar till IT-strul. De 1 058 personer som svarade uppgav att de i snitt förlorade 34 minuter per arbetsdag på IT-problem, en ökning med åtta minuter sedan Vision genomförde en liknande undersökning 2014.

Vision har också försökt sätta en prislapp på vad den uteblivna arbetstiden kostar. De utgick från att alla anställda inom kommuner och regioner hade i snitt lika mycket IT-strul som de som svarat på Visions enkät. Sammantaget förloras då över 118 miljoner arbetstimmar årligen, till en kostnad av 29,7 miljarder kronor.

Vision tror också att den faktiska besparingsåtgärder är ännu större eftersom man i beräkningarna bara räknat in utebliven arbetstid.

– Miljarder kronor slösas årligen bort på IT-system som inte svarar upp mot behoven. Det är tid och resurser som arbetsgivarna skulle kunna använda till att utveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision, på förbundets hemsida.

I Visions enkät framgår också att åtta av tio personer är nöjda med IT-systemen och den supporthjälp som finns. Däremot är inflytandet över nya inköp och utveckling av IT-system begränsat. Bara 22 procent av de tillfrågade upplevde att de har ett sådant inflytande. Bland anställda i tekniska verksamheter var andelen högre, 36 procent.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs rapporten här.

Publicerad: 2019-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!