Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

IT-systems följd för arbetsmiljön glöms bort

Datorsystemet på jobbet är ett arbetsmiljöproblem för många. Men vilka behov de anställda har tar man sällan till när nya IT-system utvecklas på arbetsplatserna.

Publicerad: 2010-06-01

Det framgår av en ny avhandling av Åsa Cajander, vid Institutionen för informationsteknologi, vid Uppsala universitet.

Vi tillbringar allt mer tid framför datorerna på jobbet. Därför är datorsystemen så viktiga för att vi ska må bra: dåliga system leder till dåliga arbetsförhållanden, vilket ökar stressen och kan ge upphov till nya arbetsskador och fler sjukskrivningar, konstaterar Åsa Cajander i sin avhandling.

Enligt hennes studier så är IT-systemets betydelse för arbetsmiljön sällan något som företagen tar hänsyn till. Det verkar som om många ser det som ett viktig fråga, men de bryr sig ändå inte och det har ingen prioritet, enligt Åsa Cajander.

Hon har bland annat studerat ett antal statliga myndigheter för att se hur användbara systemen är. Åsa Cajander anser att användbarhet konkurrerar med andra egenskaper i den tidspress som råder i organisationerna. Att studera personalens arbete och låta dem testa olika lösningar leder till användbara system, men det är något som ofta stryks för att vinna tid, menar hon.

Användbarhet och arbetsmiljöfrågor är svåra att mäta, och därför prioriteras de bort till förmån för annat, enligt Åsa Cajander.

Publicerad: 2010-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!