Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jämställ.nu Sveriges första portal om jämställdhet

Den 26 november invigdes portalen Jämställ.nu under festliga former – både i Stockholm och Göteborg. På tisdag (den 1 december) är den redo att användas av alla som vill ha praktiska tips och verktyg för sitt jämställdhetsarbete.

Publicerad: 2009-11-30

Portalen innehåller bland annat verktyg, lärande exempel och en databas där utredningar och forskningsrön om jämställdhet är sökbara. Alla som arbetar med jämställdhet kan få vägledning genom mycket konkreta tips, råd och exempel. På portalen kommer det också publiceras reportage som belyser hur jämställdhetsintegrering går till på olika arbetsplatser.

I Stockholm var det Barbro Westerholm, riksdagsledamot för folkpartiet, som invigde portalen. Hon berättade om sitt jämställdhetsarbete som har spänt över flera decennier. Ofta är det okunskap som leder till att kvinnor diskrimineras, påpekade hon.

– Just en sådan här webbportal kan vara användbar för att sprida kunskap och komma åt den omedvetna diskrimineringen.

Barbro Westerholm uttryckte sig positivt om riksdagens jämställdhetsintegrering – idag består arbetsgrupperna av både män och kvinnor, till skillnad från för bara 15-20 år sedan. Men det finns mycket kvar att göra – både i riksdagen och på andra arbetsplatser i landet.

I Göteborg var det landshövding Lars Bäckström som invigde portalen. På båda platserna hölls dessutom flera engagerade tal om jämställdhetsarbete.

Jämställ.nu är ett resultat av fyra aktörers samarbete. Bakom portalen står Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Göteborgs universitet (Nationella sekretariatet för genusforskning) och Vinnova.

Publicerad: 2009-11-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!