Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jämställda par pressas mer av jobbet

Publicerad: 2015-06-04

Både kvinnor och män i jämställda relationer har större risk för sjukfrånvaro än i förhållanden med en mer traditionell arbetsfördelning. Det framgår av en ny rapport från Försäkringskassan.

I rapporten ”Jämställdhet och sjukfrånvaro” har Försäkringskassan studerat risken för sjukfrånvaro vid olika situationer i hemmet och arbetslivet. Enligt studien är risken lägst i familjer med en traditionell arbetsfördelning där mannen är huvudförsörjare och kvinnan ansvarar för det obetalda arbetet i hemmet och jobbar deltid. Övriga situationer innebär en högre risk för sjukfrånvaro för både kvinnor och män. Det gäller t ex där ett par försöker dela på förvärvsarbete och ansvar för hem och barn, eller bryter mot normen genom att mannen tar ett större ansvar hemma.

En förklaring, enligt Försäkringskassan, kan vara att arbetslivet ställer allt högre krav på tillgänglighet och inte tar hänsyn till att småbarnsåren innebär en särskild påfrestning. Den ökade arbetsbelastningen blir svår att hantera. Ett delat ansvar för familj och försörjning innebär större bördor i vardagen, som kan leda till mer stress och ökad risk att bli sjukskriven.

Det kostar också att bryta med rådande normer i samhället. Den manliga normen är fortfarande att ha sitt huvudsakliga intresse och ansvar i arbetslivet. Ett jämställt uttag i föräldraförsäkringen är något som sticker ut och som män på Södermalm gärna får ägna sig åt, som Laura Hartman, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, skriver i en debattartikel i SvD.

Hon betonar att på lång sikt är ett delat ansvar för hem och barn en förutsättning för att den ekonomiska ojämlikheten mellan kvinnor och män utjämnas. Ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen blir en konkurrensfördel för Sverige, enligt Laura Hartman.

Publicerad: 2015-06-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!