Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobb i oljud skadar hjärtat

Ett bullrigt jobb kan tredubbla risken att drabbas av hjärtsjukdomar.

Publicerad: 2010-10-07

Det som är dåligt för dina öron kan också vara dåligt för hjärtat. En ny studie visar att personer som arbetat i en bullrig arbetsmiljö i minst 1, 5 år har en tredubblad risk att få hjärtbesvär, jämfört med anställda som hade en tyst arbetsmiljö.

Studien är gjord av forskare vid University of British Columbia bland mer än 6 000 personer, som alla hade ett jobb när de intervjuades.

De flesta som hade ett bullrigt jobb var män över 40 år, vilka har andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar som högt BMI och rökning, i större omfattning än andra.

Men forskarna fann att efter att ha tagit hänsyn till sådana faktorer så fanns det ändå en ökad risk för olika hjärtsjukdomar bland anställda i bullriga miljöer. Sambandet var speciellt risk bland manliga rökare under 50 år.

Undersökningen har redovisats i den vetenskapliga tidskriften Occupational and Environmental Medicine.

•I Sverige utsätts 29 procent av männen och 15 procent av kvinnorna för buller på arbetsplatsen, minst en fjärdedel av tiden. (Som buller räknas att man har svårt att tala i normal samtalston).
När det gäller yrkesgrupper är det bland kvinnor vanligast med buller bland förskollärare (59 procent), barnskötare (48) och grundskollärare (38). Bland männen är det vanligast hos byggnadsarbetare (77 procent), montörer (62) och hantverkare (59 procent). De utsatta manliga grupperna har dock möjlighet att använda sig av skyddsutrustning, till skillnad från kvinnor i barnomsorgen.

Publicerad: 2010-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!