Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobb i välfärden gör kvinnor mest sjuka

Publicerad: 2016-03-02

Yrken inom välfärdssektorn dominerar bland grupper som blir sjukskrivna på grund av stress. Det handlar om kvinnoyrken som socialsekreterare, diakoner och psykologer.

Det framgår av en rapport från fackförbundet Vision, som bygger på nya uppgifter från Försäkringskassan om stressjukskrivningar de senaste fem åren.

Enligt rapporten är det allra vanligast med sådan sjukfrånvaro inom socialt arbete. Fyra av de fem yrkesgrupper som toppar statistiken över stressrelaterade sjukskrivningar återfinns inom välfärden. Gemensamt för dem är att det är yrken som kräver högre utbildning, innebär mycket kontakt med andra människor – och nästan uteslutande är kvinnodominerade (minst 80 procent kvinnor), konstaterar Vision.

Allra högst andel sjukfall på grund av stress har yrkesgruppen där socialsekreterare, psykologer, kuratorer och diakoner ingår. Antalet sjukskrivningar har ökat från drygt 21 till drygt 36 per 1 000 anställda mellan 2010 och 2014.

För kvinnor som arbetar i kvinnodominerade yrken är risken för att bli sjukskriven på grund av stress 44 procent större jämfört med kvinnor i mansyrken. Men risken är ännu större för män som arbetar i kvinnoyrken. Här är motsvarande risk mer än dubbelt så stor.

Publicerad: 2016-03-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!